Robert – trainer heftrucks cursus

Maak kennis met Robert - trainer heftrucks

Robert is bij Hollcert gestart als weekendhulp naast zijn baan als heftruck chauffeur in het magazijn. Na 18 jaar ervaring als heftruck chauffeur is hij per 1 juli 2022 als trainer full time in vaste dienst van Hollcert gekomen. Op maandag en woensdag is hij vrij en volgt hij een cursus Nederlands.

Robert trainer heftruck hollcert

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

Dat gaat terug naar mijn studententijd. In die tijd was er in Polen nog dienstplicht en was de werkgelegenheid zeer beperkt. Ik stond voor de keuze:

  1. Mijn studie afmaken met een hele kleine kans op een baan + dienstplicht vervullen
  2. Op het advies van mijn broer afgaan en in Ierland gaan werken en geld gaan verdienen

Mijn broer werkte al in Ierland en zo heb ik de sprong gewaagd om ook naar Ierland af te reizen. Van 2005 t/m 2009 heb ik in Ierland gewerkt in warehouses. Naast truck chauffeur was ik daar ook verantwoordelijk voor het registreren van gevoelige info. Veel opdrachtgevers waren banken. In Ierland heb ik niet alleen veel ervaring opgedaan met diverse trucks, maar ook de Engelse taal goed geleerd en discreet zijn.
De afstand om steeds van Ierland terug naar Polen te reizen begon op te breken. Ik kende iemand die in Nederland werkte en dat beviel goed. Zo besloot ik in 2009 naar Nederland af te reizen.

Hoe kwam Hollcert op je pad?

Het was in Nederland direct goed geregeld met werk en huisvesting. Ik wilde niet afhankelijk zijn van mijn werkgever en via via hoorde ik van Hollcert en heb daar als particulier mijn diverse heftruck certificaten behaald.
Pas veel later leerde ik Piotrek en Gucio (2 collega trainers bij Hollcert) kennen en via hun kwam ik in contact met Mateusz. En ben ik gestart als weekendhulp bij Hollcert.

Wat valt je als heftruck trainer op aan kandidaten?

Op het moment spreek ik nog onvoldoende Nederlands, waardoor ik alleen de Pools- en Engelstalige kandidaten train. In het weekend komen kandidaten regelmatig rechtstreeks uit Polen. Hun bagage staat dan bij ons binnen tijdens de training. Ze hebben dan een lange reis met de bus achter de rug en zijn vaak gestrest. Ze zijn vaak onzeker omdat ze alles zelf betalen en veel geld kwijt zijn als ze het niet halen. Ook is niet altijd zeker of ze wel een baan krijgen. De verwachtingen zijn niet altijd reëel. Men denkt soms in 5 minuten een certificaat te kunnen behalen.
Bij Hollcert voelen we ons allemaal sterk verantwoordelijk voor de veiligheid van alle kandidaten. Zowel bij ons tijdens de heftrucktraining als daarna bij hun toekomstige werkgever. Slagen doen kandidaten dan ook alleen als ze de basis goed onder controle hebben en wij het vertrouwen hebben dat ze veilig aan het werk kunnen.

Waar haal jij voldoening uit als heftruck trainer?

Het gerust stellen van kandidaten is een belangrijk onderdeel van onze baan als trainer. Het is mooi om te zien hoe er dan een last van hun schouders valt en ze beter kunnen focussen op de training. Als kandidaten goed luisteren zie je ze door de dag heen stap voor stap beter worden en vertrouwder raken met de truck. Als ik ze aan het einde van de dag mag vertellen dat ze geslaagd zijn, dan stralen de gezichten. Dat resultaat is de mooiste beloning en maakt blij.

Is dat ook zo bij ervaren kandidaten?

Het leuke aan ervaren kandidaten is dat ze denken dat ze alles weten en goed doen. Stiekem maken deze vaak de meeste fouten. Er zijn ingesleten patronen, waardoor het een leuke uitdaging is om die te doorbreken en de kandidaten te laten inzien dat het anders / beter kan.

Wat is in jou ogen het succes van Hollcert?

Grootste succes is denk ik toch wel de goede naam en reputatie onder Poolse arbeidsmigranten. Die reputatie heeft het Hollcert team in de afgelopen 10 jaar opgebouwd. Iets om met zijn allen trots op te zijn.

Wij hoorde dat je je vrouw in Nederland hebt leren kennen?

Ja dat klopt. Na werktijd kwam ik wel eens in een Nederlands kroeg. In 2015 werd ik door een van de stamgasten benaderd dat ze een Poolse vrouw kende die net in Nederland was gearriveerd. Of ik kennis wilde maken om haar wat wegwijs te maken. Die kennismaking werd direct een leuk gesprek. Toeval wilde dat ik in Polen uit Prudnik kom en zijn op 300km daar vandaan woonde en onlangs nog in Prudnik was geweest voor zaken. In 2019 zijn we gelukkig getrouwd en inmiddels zijn we de trotse ouders van 2 kinderen.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Heel positief. We hopen dat onze kinderen in Nederland een mooie studie kunnen gaan volgen die bij hun past. Zodra de kinderen zelfstandig zijn gaan wij waarschijnlijk terug emigreren naar Polen. Al is het eigenlijk mijn droom om in Zuid Oost Azië van mijn pensioen en het “ slow life” te gaan genieten.

Meld je aan!