10 jaar hollcert

10 jaar Hollcert

Ons succes verhaal, van arbeidsimmigrant tot één van de grootste opleiders van Europa

10 jaar hollcertIn september 2022 bestaat Hollcert 10 jaar. Het opleidings- en trainingsbedrijf groeide in de afgelopen jaren uit tot één van de grootste meertalige trainingslocaties van Europa. Maar het is vooral ook het succesverhaal van een arbeidsimmigrant die 12 jaar geleden naar Nederland kwam.

10 jaar Hollcert

In 2010 kwam Mateusz Boczkowski uit Polen naar Nederland. Hij ging aan het werk in het distributiecentrum van een grote pakketdienst. “Ik kreeg daar een cursus heftruck aangeboden, maar die was er alleen in het Engels. Dat was voor mij geen probleem, maar ik vroeg me direct af waarom de cursus niet in meerdere talen beschikbaar was. Mijn instructeur bood echter aan een Poolse variant te maken als ik hem daarbij zou helpen. Dat was eigenlijk het begin van Hollcert”, vertelt Boczkowski. “In eerste instantie hielp ik als tolk bij de opleidingen. Maar ik zag dat er heel veel behoefte was aan opleidingen voor Poolse arbeidsmigranten. Dat bracht me er in 2011 toe om een eigen bedrijf te starten. Rick Wigman – Eigenaar van Romaxi Holding BV – hielp me daarbij. In eerste instantie opereerde ik onder mijn eigen naam. Maar in 2012 werd het officieel Hollcert.”

> 6.000 cursisten per jaar

Vandaag de dag is Hollcert één van de grootste meertalige trainingscentra in Europa met jaarlijks > 6.000 cursisten – waarvan 80% Pools. Het bedrijf begon in Nederweert maar week na enige tijd uit naar Waalwijk. “Een logische keuze door de vele logistieke bedrijven in die regio. Daarnaast is er ook een vestiging in Eindhoven.” Zo’n 12 trainers verzorgen op deze locaties zeven dagen per week opleidingen voor onder meer heftrucks, zwaar gereedschap, hoogwerkers, VCA-B en BHV. De meeste daarvan vinden plaats in Waalwijk.

Eigen visie op opleiden

De concentratie op één grote locatie past in de eigen visie van Boczkowski als het gaat om opleidingen. “Op die manier kunnen we écht zeven dagen per week opleidingen verzorgen”, verduidelijkt hij. “Bovendien is er meer materieel aanwezig waardoor kandidaten meer praktijkuren kunnen draaien.” De opleidingen worden ook altijd aangepast aan het niveau van de cursist. “Daarom bieden we bewust ook geen e-learning aan. Zo kunnen we echt maatwerk leveren. In principe duren alle opleidingen één dag. Maar als we zien dat iemand het snel oppikt kan hij of zij zelfs meerdere certificaten op één dag behalen. Dat kan alleen als de opleidingen centraal plaatsvinden en worden aangepast aan de cursist!”

Droom van familiebedrijf

Intussen bestaat Hollcert dus tien jaar en kijkt Boczkowski vooral vooruit. “Ik wil graag verder groeien en verder professionaliseren. Ik ben toevallig in deze branche terecht gekomen. Zonder hulp van Nederlandse vrienden, mentoren en mijn familie was ik nooit zover gekomen. Ik hoop dat het echt een familiebedrijf blijft. Mijn vrouw en broer werken nu in de organisatie, stiekem hoop ik dat mijn kinderen dat later ook gaan doen. Ik geniet er in ieder geval nog iedere dag van om mensen wat te kunnen leren en bij te dragen aan een veiliger werkplek. Echt, dat doe ik zeven dagen per week. Met hart en ziel.”

Meer weten over Mateusz? Klik hier om verder kennis te maken.

Meld je aan!