Hollcert Heftruck cursus

Heftruck cursus Pools, Engels & Nederlands

Home Heftruck cursus Heftruck cursus

Combinatie heftruck cursus

Op deze pagina staan de meest voorkomende heftrucks waarin wij standaard 1-daagse cursus verzorgen op onze locaties in Eindhoven en Waalwijk of bij u op locatie als in company training. Het is ook mogelijk om een combinatie cursus voor meerdere heftrucks af te nemen. Geef in onderstaand formulier aan voor welke trucks u een cursus wenst en wij adviseren een passende cursus. Staat het transportmiddel waarvoor u een certificaat wenst te behalen er niet tussen? Zoals een klemheftruck, 4weg reachtruck of zijlader? Neem contact met ons op en wij bekijken samen met u de mogelijkheden voor een heftruck cursus op maat.

Waarom een heftruck certificaat behalen

De wet bepaalt dat bestuurders van bedrijfsvoertuigen moeten kunnen aantonen dat zij over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om dit veilig te kunnen doen. Elk bedrijfsvoertuig vereist zijn eigen certificaat om bestuurd te mogen worden. Dus voor een vorkheftruck en een reachtruck heb je een apart certificaat nodig. Dit geldt ook voor een EPT en een stapelaar, twee heftrucks die nog meer op elkaar lijken. 

Geldigheid heftruck cursus

Een heftruck certificaat blijft 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar dient u opnieuw een heftruck cursus te volgen. Bent u in het bezit van een Hollcert certificaat? Dan kunt u dit tegen een gereduceerd tarief verlengen. Geef hiervoor uw certificaatnummer op bij uw aanmelding.

EPT training Hollcert

Cursus EPT (Electric Pallet Truck)

EPT is de afkorting van elektropallettruck of elektrische pallettruck ook wel genoemd: motorpallettruck of elektrische pompwagen. Dit soort trucks is gemaakt voor het transport van pallets in het magazijn alleen op niveau 0, meestal gebruikt voor het laden en lossen en voor het transporteren van pallets van en naar de stellingen. EPT-trucks heffen de vorken niet hoger dan 30 cm. Deze heftrucks zijn verkrijgbaar in drie soorten installatie voor de bestuurder;

 • in een versie zonder platform en steunen
 • met een opklapbaar platform en inklapbare steunen
 • met een vaste opbouw voor de bestuurder

Sommige EPT’s hebben zelfs een bestuurdersstoel. Wanneer een kandidaat met de versie met bestuurdersstoel dient te gaan werken adviseren wij om een combinatie training af te nemen van EPT + Reachtruck cursus. Iedere heftruck kent enkele specifieke eigenschappen waar op getraind kan worden. 

LLOP training Hollcert

Cursus LLOP (Low Level Order Picker)

De laag niveau orderpicker truck heeft zeer lange vorken achter de bestuurder. Deze karren worden meestal gebruikt om meerdere manden te vervoeren waarnaar de bestellingen handmatig worden verzameld, en alleen vanaf niveau 0. Vandaar de naam ” low level”. Vaak zijn ze uitgerust met een afstandsbediening die in een speciale handschoen is geplaatst. Deze heftrucks heffen, net als de EPT, de vorken niet hoger dan 30 cm. Omdat de truck erg lang is, moet er speciaal op worden gelet dat u tijdens het manoeuvreren niets raakt. (Soms wordt deze truck ook aangeduid als OPT.) Vaak bieden de laag niveau orderverzameltrucks meer comfort en hebben ze ergonomisch verbeterde bedieningselementen, waardoor de picktijd geoptimaliseerd wordt en betere resultaten per dienst behaalt kunnen worden. Interesse in deze truck cursus? Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact op.

Stapelaar training Hollcert

Cursus Stapelaar

Hoewel deze truck sterk lijkt op de EPT-wagen, heeft de Stapelaar een mast waarmee u pallets vanaf een niveau boven 0 kunt oppakken. Met zijn standaardafmetingen kunt u ook pallets opnemen in smalle gangen die zijn aangepast voor reachtrucks. En net als de EPT-trolleys is hij verkrijgbaar in drie typen opbouw voor de machinist. Ook hier is ons advies om bij een versie met bestuurdersstoel te kiezen voor een combinatie cursus van Stapelaar + Reachtruck. Vraag via onderstaand formulier de gewenste heftruck cursus aan.

Heftruck training Hollcert

Cursus Vorkheftruck (HEFTRUCK)

De vorkheftruck is het meest populair vanwege de veelzijdigheid, ze worden gebruikt om standaard pallets en niet-standaard materialen te vervoeren, en hun veelzijdigheid is nog uitgebreider met extra uitrusting die kan worden gebruikt in plaats van standaard vorken. Bij het werken met de vorkheftruck moet speciale aandacht worden besteed aan het basisschema van het werken ermee en aan het gewicht van het materiaal op de vorken. Wij starten onze heftruck cursus dan ook met een theorie les. Wanneer die stof goed is begrepen gaat de training verder in de praktijk.

Reachtruck training Hollcert

Cursus Hoge opslagtruck (REACHTRUCK)

De reachtruck is ontstaan in verband met de vergroting van de opslagruimte in magazijnen en daarmee het verkleinen van de ruimte voor het verplaatsen van een heftruck. De Reachtruck is ongeveer 1m korter dan de Heftruck, waardoor het aantal stellingen in het magazijn toeneemt. Het is echter het “moeilijkste” type heftruck voor mensen die onervaren zijn in de logistiek vanwege het werk van het stuur in twee standen, 180 en 360 graden. Wij beschikken dan ook over een groot aantal reachtrucks om iedere kandidaat zoveel mogelijk praktijk ervaring op te laten doen tijdens de cursus.

HLOP training Hollcert OPT

Cursus HLOP (Hoge Level Order Picker) Drive IN + VNA

Het doel van de HLOP-trolley lijkt sterk op de LLOP-trolley, maar ze zijn structureel heel anders. HLOP is ook bedoeld voor handmatig orderverzamelen, maar het is niet beperkt tot niveau 0, de hoogte waarop HLOP kan worden bediend, wordt alleen beperkt door de hoogte van het magazijn. Deze heftrucks kunnen in drie standen worden bediend;

 • Handmatig
 • Drive IN-systeem wat gebaseerd is op geleiding langs de stellingen waarlangs de HLOP wordt geleid op speciale rollen die aan de truck zijn bevestigd
 • VNA-type systeem dat gebaseerd op magnetische sensoren in de truck + een ingebouwde magnetische lijn in de magazijnvloer (in het midden van het gangpad), de wagen automatisch geleidt. Let op! Bij dit type adviseren wij een combinatie cursus met een combitruck.

De Drive IN- en VNA-systemen zorgen voor een nog groter aantal ingebouwde stellingen in het magazijn, maar in zulke smalle steegjes kan geen ander type heftruck werken. Regelmatig wordt deze truck ook aangeduid als OPT (Order Pick Truck) of MUT (Man Up Truck).

Combitruck training Hollcert

Cursus Combitruck (Hoogbouw Combitruck) + VNA

Dit type heftruck heeft alle voor- en nadelen van HLOP, het werkt in dezelfde smalle gangpaden en hetzelfde in 3 modi. Het verschil zit in het doel, dat is bij een combitruck niet om handmatig bestellingen te verzamelen, maar om hele pallets eruit te trekken en op planken te plaatsen. Als enige trainingscentrum in Nederland hebben wij een Combitruck van dit type beschikbaar voor trainingen! Soms wordt deze truck ook aangeduid als VNA (Very Narrow Aisle) ofwel smalle gangen truck. Na het volgen van deze interactieve heftruck cursus, weet de kandidaat hoe de werkzaamheden met een combitruck veilig uitgevoerd moeten worden en hoe men risico’s die kunnen ontstaan tijdens de werkzaamheden tot een minimum worden beperkt.

  Mail ons

  Training boeken? Laat uw gegevens achter en geef uw wensen door dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op.

  Velden met een * zijn verplicht.

  Door op de versturen button te klikken geeft u toestemming dat Hollcert B.V. uw gegevens opslaat. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

  Meld je aan!